Is kunstgras slecht voor het milieu?

Is kunstgras slecht voor het milieu?

12 september 2022 Uit Door Admin

Een groen gazon in je achtertuin is een échte aanwinst voor je woning. Niet alleen ziet het gras er fantastisch uit maar het zorgt ook voor een gezellige en natuurlijke sfeer, waardoor je veel meer tijd buiten zult willen doorbrengen. Helaas is het onderhouden van een groen gazon voor veel mensen nét iets teveel gevraagd. Gelukkig is er een goede oplossing voor dit probleem, namelijk het aanleggen van kunstgras. Hier heb je immers vrijwel geen omkijken meer naar, en je gazon blijft het hele jaar prachtig groen van kleur. Toch zijn er nog veel mensen die twijfelen over het aanleggen van kunstgras. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of kunstgras slecht is voor het milieu. Ben jij ook benieuwd naar de impact van kunstgras? Lees dan vooral verder.

Het productieproces van kunstgras

Kunstgras aanleggen voor je tuin wordt steeds populairder. Net als andere producten, worden grasmatten gemaakt met behulp van machines én mensenhanden. Omdat steeds meer mensen kunstgras aanleggen in hun tuin, moeten er ook steeds meer matten worden gemaakt. Dit betekent dat er steeds meer transport, energie en grondstoffen worden verbruikt bij het productieproces. Dit is natuurlijk onmogelijk zonder enige schade toe te brengen aan het milieu. Echter is het wel belangrijk om dit te vergelijken met de productie van graszaden. Deze komen immers ook in fabrieken tot stand, en maken gebruik van dezelfde energie en grondstoffen.

Het aanleggen van kunstgras

Kunstgras vezels worden vastgezet in een zwarte onderlaag die is gemaakt van polypropyleen. Dit materiaal kan schade toebrengen aan het milieu wanneer het bijvoorbeeld in de afvalbak eindigt, of in brand wordt gestoken. Echter wanneer je het materiaal gebruikt voor je grasgazon, doe je er niemand kwaad mee. Daarnaast is kunstgras een lange-termijn investering, waardoor je er de komende jaren mee vooruit kunt. Je hoeft jouw huidige grasmatten dus bijna niet te vervangen. Wil je de maximale levensduur uit je grasgazon halen? Dan is kunstgras met deskundige assistentie leggen misschien wel slim. Deze professional kan jou immers een goed advies geven voor het beste eindresultaat. Graszaden brengen uiteraard geen schade toe aan het milieu, maar dat wil helaas niet zeggen dat het aanleggen van een grasgazon helemaal zonder schade verloopt. In veel achtertuinen zul je namelijk eerst onkruid en mos moeten verwijderen, voordat je het grasgazon kunt aanleggen. Hier komen vaak chemicaliën bij kijken, en deze zijn natuurlijk alles behalve milieu-vriendelijk.

 

Het onderhoud van kunstgras

Het grootste voordeel van kunstgras zie je echter pas bij het onderhoud. Kunstgras vereist namelijk geen onderhoud, afgezien van mogelijke inspecties en het schoonhouden van het gazon. Een écht grasgazon heeft daarentegen behoorlijk veel aandacht nodig. Het begint al bij de hoeveelheid water die je nodig hebt om je gazon mooi groen te houden. Daarnaast zul je het gras ook nog moeten maaien, en de meeste grasmachines draaien op stroom of benzine. Eigenlijk zul je bij het onderhoud van je gazon pas merken hoe gunstig kunstgras eigenlijk is. En dan hebben we het niet alleen over het milieu, maar ook over jouw vrije tijd én portemonnee.