Waar koop ik een goede warmtepompboiler?

Waar koop ik een goede warmtepompboiler?

30 juni 2022 Uit Door Admin

Een warmtepompboiler kan voor een gemiddeld huishouden op een groene manier warm tapwater leveren. En naast groen profiteert je portemonnee er ook nog van: het is vooral ook een energiezuinige manier om water te verwarmen. Een goede warmwaterboiler kopen kun je bij veel leveranciers. Welke warmtepompboiler de beste keuze is hangt sterk af van de behoefte en het aantal liter warm water jouw huishouden nodig heeft.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een boiler die werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. De boiler haalt warmte uit de licht om water vervolgens te verwarmen. Het verschil is dat een gewone warmtepomp het water verwarmt voor het verwarmen van je woning en voor tapwater. Een warmtepompboiler verwarmt alleen tapwater voor bijvoorbeeld de keuken en badkamer.

Wanneer moet ik kiezen voor een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler gebruiken voor warm tapwater in je woning is een duurzaam alternatief. Zeker als je je bestaande woning wilt verduurzamen maar geen zin (of geld) hebt in een grote verbouwing, is een warmtepompboiler een slimme keuze. Het apparaat is namelijk gemakkelijk te installeren en behoeft geen aanvullende werkzaamheden.

Wanneer een warmtepompboiler een interessante keuze is:

  • Je hebt een grote warmwaterbehoefte. Bijvoorbeeld omdat je een groot gezin hebt of gewoon vaak warm water nodig hebt. Een warmtepompboiler kan namelijk meerdere afnamepunten tegelijk warm water leveren en er zijn boilervaten met grote volumes beschikbaar.
  • Je hebt een bestaande woning met of zonder gasaansluiting. De warmtepompboiler is zeer eenvoudig te installeren. Het systeem werkt gewoon op elektriciteit. Het engie wat je nodig hebt is een stopcontact.
  • Je hebt zonnepanelen: de panelen kun je aansluiten op je warmtepompboiler. De elektriciteit die je nodig hebt voor je boiler wordt dan op een groene manier geleverd.

Een goede warmtepompboiler kopen: wat zijn de kosten?

Als je een goede warmtepompboiler gaat kopen, wil je natuurlijk ook weten wat daar dan de kosten van zijn. Het prijskaartje hangt af van het merk van de warmtepompboiler, het type en vooral de inhoud. Grofweg kost een warmtepompboiler zo tussen de 2500 en 3000 euro. Even een hap geld, maar vervolgens bespaar je wel op stroomkosten.

Eenvoudige installatie

Een warmtepompboiler installeren is relatief eenvoudig. Bouwkundige aanpassingen aan je woning is niet nodig. En omdat het apparaat geen gas verbruikt, hoeft je het het enkel aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Een goede warmtepompboiler werkt alleen wel het best als het deskundig is aangesloten. Kies daarom wel altijd voor een professionele installatie. Dat scheelt – als je het zelf wilt doen – jou ook tijd. 

Warmtepompboiler of zonneboiler?

Naast een warmtepompboiler zijn er nog enkele andere alternatieven om je sanitair water op te warmen. Te weten: de zonneboiler. Een zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren op je dak. Deze vangt de warmte van de zon op en zet het om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Is je dak gericht op het zuiden met een hellingsgraad tussen de 20 en 60 graden? Dan kan een zonneboiler een interessante optie zijn. Alleen is een warmtepompboiler aanzienlijk goedkoper dan een zonneboiler.