Groene stroom

Groene stroom

16 december 2021 Uit Door Admin

Waar je bij elektriciteit toch al snel denkt aan de gele vonken die vrijkomen als er in een film iets met stroomdraden mis gaat, kan het in werkelijkheid toch echt ook goed groen zijn. Dit door de uitvinding van zonnepanelen, waterkrachtcentrales en windmolens.

Deze zorgen ervoor dat we zonder een bijdrage aan het versterkte broeikaseffect toch aan energie kunnen komen. Door het gebruiken van krachtbronnen die natuurlijk en onuitputtelijk zijn, kan deze stroom worden opgewekt zonder dat er behoefte is aan fossiele brandstoffen. Hierdoor zal de aarde dus minder snel opwarmen.

Daarom is het goed om eens te overwegen, als u het geld hebt voor zo’n investering, een zonnepanelen installatie aan te laten leggen. Duurzame zonnepanelen kunnen uw huishouden dan ten minste klimaat neutraal maken.

Natuurlijk zijn er wel nog andere problemen te overkomen met zonnepanelen. De productie kost namelijk veel energie en veel grondstoffen. Hoewel dit soort processen steeds beter en efficiënter worden, is het toch een relevant probleem. Vaak zijn dit namelijk grondstoffen die in derde wereld landen onder slechte omstandigheden worden gewonnen. Als deze omstandigheden niet slecht zijn voor de arbeiders, dan wel voor het milieu.

Vaak zijn dit soort processen erg vervuilend en moet er natuur voor wijken. Ook de accu’s die nodig zijn voor het opslaan van de energie (’s nachts schijnt de zon immers niet), zijn erg vervuilend om te maken. Dit is ook een probleem voor elektrische auto’s, waardoor deze ook geen optimale oplossing zijn voor ons klimaatprobleem.

Het lithium dat nodig is voor batterijen moet schoongemaakt worden, wat erg vervuilend is voor de omgevingen waar dit gebeurt. Ook kan de schaarste van dit metaal zorgen voor onenigheid op diplomatiek vlak. Als hier grote hoeveelheden van nodig zijn kan er schaarste ontstaan, waardoor de prijzen in eens flink omhoog zouden kunnen gaan schieten.