Samen met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen

16 december 2021 Uit Door Admin

Een hypotheek met ouders, allemaal in 1 hypotheek zodat je riant kan wonen. Steeds vaker kopen kinderen met ouders een huis. Samen kopen is groter wonen en minder concurrentie op de woningmarkt.

Maximaal  4 aanvragers in hypotheek

Een huis kopen met ouders kan tot 4 personen maximaal. Koop je met ouders dan moet ook iedereen onder één dak wonen en op dat adres staan ingeschreven.

Bereken hoeveel je kan lenen

Lexwonen.nl berekend hypotheek met ouders. Maak die berekening zodat je weet voor hoeveel geld jullie kunnen kopen. Een huis kopen met ouders heeft ook bepaalde voorwaarden. Die zijn ook niet anders dan als je samen koopt. Toch vinden sommige kopers dit lastig. De voorwaarden:

  1. Allen onder één dak wonen
  2. Allemaal ingeschreven staan op dat adres
  3. Je krijgt op 1 huis een overbruggingshypotheek
  4. Huis verlaten mag niet zo maar
  5. Notaris is belangrijk voordat je met ouders koopt

Toestemming Gemeente vragen

Vraag de gemeente vooraf toestemming of dat je met 4 personen in een huis mag wonen. De meeste Gemeentes doen daar niet moeilijk over. Wel belangrijk om vooraf te vragen.

Met ouders een huis kopen en eigen geld

Kopen ouders met eigen kind en wellicht schoonzoon of schoondochter een eigen huis dan komt hier meestal eigen geld in de hypotheek. Vaak door overwaarde of spaargeld. Ga dit vooraf met de notaris bespreken. Hij maakt hier een aantekening van. Bij verkoop in de toekomst is het belangrijk dat iedereen weet hoe het zit, ook de fiscus.

Twee huizen verkopen?

Stel dat ouders met zoon een huis gaan kopen en er moeten 2 woningen verkocht worden? Je krijgt op slechts een huis een overbruggingshypotheek. Het kan dus zijn dat eerst een woning verkocht moet worden. Het gevaar is natuurlijk dat als de hypotheek niet door gaat dat er 1 huis verkocht is. Belangrijk derhalve om eerst allemaal de BKR op te vragen en werkgeversverklaringen te regelen.

Als je als starter alleen of samen wil kopen?

Huis van ouders kopen is de enige oplossing als je alleen of samen een huis gaat kopen. Ouderlijk huis wordt vaker goedkoper van de hand gedaan omdat ouders vaak overwaarde voldoende hebben.

Minimale hypotheek WOZ-waarde

Let op als je van je ouders een huis koopt. Alles wat onder de WOZ-waarde wordt aangekocht moet je schenkbelasting betalen. Onder voorwaarden mogen ouders kinderen € 106.000,- eenmalig schenken voor de aankoop van het huis.

Die schenking kan dus ook gebeuren door het ouderlijke huis goedkoper te verkopen dan de WOZ-waarde in plaats van geld te schenken. Voor de fiscus blijft dit hetzelfde.

Notaris maakt koopakte

Omdat er geen dure makelaar bij komt laat Lexwonen altijd de notaris de koopakte opmaken. Deels komt in art. 21 te staan dat er geschonken wordt en dat op datum juridische eigendomsoverdracht schenking en hypotheek geregeld wordt. Dit is erg belangrijk als ouders het ouderlijke huis onder de schenkbelasting verkopen.

Laat altijd eerst een correcte hypotheekberekening maken voordat je kosten maakt aan taxatie en of notaris. Indien kopen kan dan is de rest snel geregeld. Koop je een huis van je ouders dan heb je geen eigen geld nodig voor de kosten koper. Deze kosten mag je helemaal meefinancieren in de hypotheek.