Zorgen zonnepanelen voor een gunstiger energielabel?

Zorgen zonnepanelen voor een gunstiger energielabel?

24 mei 2021 Uit Door Admin

Steeds meer Nederlanders laten zonnepanelen op hun woning plaatsen. Het voordeel van deze panelen is dat je minder CO-2 uitstoot en dat je minder betaalt voor je energierekening. Gemiddeld verdien je ze terug in 6 of 7 jaar. In deze blog lees je meer informatie over de kosten en terugverdientijd van jouw investering. We kijken ook hoe zonnepanelen bij kunnen dragen aan een gunstiger energielabel en dus een hogere woningwaarde.

Jouw energielabel verbeteren met zonnestroom

Alle woningen in Nederland moeten bij verkoop een energielabel hebben. Tegenwoordig moet hiervoor een erkend deskundige bij je thuis komen om de woning op te meten. Deze deskundige geeft jouw woning dan een energielabel van A (heel zuinig) tot G (heel onzuinig). Wanneer blijkt dat jouw woning veel stroom gebruikt om de woning te verwarmen dan kan je een ongunstig energielabel krijgen. Wanneer je dan zonnepanelen laat plaatsen dan kan het zo zijn dat je jouw label kunt verbeteren van D naar B of van C naar A. Met name bij wat nieuwere woningen is er veel winst te behalen met panelen. Bij oudere woningen wordt vaak geadviseerd om eerst te focussen op isoleren.

Een energiedeskundige zoeken

Wil je jouw woning laten keuren? Dan moet er een energiedeskundige bij je thuis langs komen. Het is handig dat deze persoon in de buurt woont, zo betaal je niet teveel reiskosten. Via de website Energielabelprijzen.nl vind je snel een erkend energiedeskundige in Rotterdam of een specialist in energielabels in Den Haag.

Veelgestelde vragen over terugverdienen van zonnepanelen

Hoe verdien ik mijn investering terug?

Investeren in zonnepanelen kost geld, maar levert ook direct wat op. Je maakt namelijk je eigen energie, deze opgewekte energie hoef je niet af te nemen van je energieleveranciers en is daarom directe winst. Door prijsstijging bij de energieleveranciers zal de winst jaarlijks groter zijn. Bij een energieprijsstijging van 4% kan een rendement gerealiseerd worden van 11,5%. (* huidige rente bij een bank is ongeveer 2,65%)

Hoe verreken ik m’n verbruik & opbrengst met het energiebedrijf?

Dit gaat vanzelf. De meter registreert alle opgewekte energie én alle gebruikte energie. Het verschil wordt automatisch verrekend met het energiebedrijf. Wettelijk moeten energiebedrijven het salderen van 5.000 kWh toestaan. Enkele energiebedrijven hanteren andere maxima.

Kan ik geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen?

Ja, als je geen geld hebt voor zonnepanelen, kun je dat ook lenen. Doordat de Nederlandse overheid garant staat kan dit tegen een zeer goedkoop rentetarief. De betaalde rente is aftrekbaar.

Krijg ik belastingvoordeel als ik zonnepanelen aanschaf?

Als je een set zonnepanelen plaatst, ontvang je direct belastingvoordeel. Je wekt namelijk zelf energie op. Hierover betaal je geen belasting in tegenstelling tot de energie van het energiebedrijf.

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?

Dit is afhankelijk van het energieverbruik. Dit verbruik kun je terug vinden op de laatste eindafrekening van het energiebedrijf. Voor een snelle berekening kun je het jaarlijks energieverbruik in kWh vermenigvuldigen met 0,7.  Over het algemeen kan, door anders om te gaan met energie én door gebruik te maken van duurzame oplossingen, 30% worden bespaard op de gebruikte energie.  Waarom zou je meer willen opwekken dan wordt gebruikt?

Waarom zijn jullie zonnepanelen goedkoper dan elders?

Er is tot nu toe geen enkele andere leverancier die een verzekerde garantie van 20 jaar op de panelen geeft, dus zijn we automatisch de goedkoopste aanbieder voor dit soort panelen.

Wat kost een zonnepaneel.

We verkopen alleen complete sets omdat je met een zonnepaneel alleen niets begint. De complete set bestaat uit zonnepanelen, omvormer, constructiemateriaal en bekabeling. De omvormer heeft een grote invloed op de prijs, afhankelijk van de situatie en oriëntatie zal de omvormer worden gekozen. De prijs is dus van een aantal factoren afhankelijk.