De verschillen tussen soorten zonwering

De verschillen tussen soorten zonwering

28 december 2022 Uit Door Admin

Het is nog volop winter. Toch is het weer zomer voordat je het weet. De afgelopen jaren is het tijdens de zomer steeds warmer. Heb je veel last in je huis van de warmte? Dan is het slim om nu alvast te investeren in goede zonwering. Twijfel je welke zonwering het beste voor jou is? Lees dan snel verder.

Een uitvalscherm

Je kunt deze zonwering gebruiken als zonwering voor een raam. Meestal staat het vrij loodrecht op de muur waar je het uitvalscherm aan hebt bevestigd. Een uitvalscherm is een relatief goedkope zonwering. Andere voordelen van een uitvalscherm zijn dat het te gebruiken is voor hoge gebouwen en variabel in te stellen is. Het nadeel van een uitvalscherm is dat het alleen als zonwering voor je raam werkt en niet voor je terras. Als je zonwering wilt voor je terras zal je dan hiervoor nog aparte zonwering moeten aanschaffen. Een ander nadeel is dat een uitvalscherm minder geschikt is voor boven een deur en dat het alleen geschikt is voor ramen die naar binnen toe opengaan of dicht blijven.

Een knikarmscherm

Ten opzichte van een uitvalscherm heeft een knikarmscherm een veel groter totale oppervlakte. Daarnaast werkt een knikarmscherm als zonwering voor je raam en voor je terras. Een knikarmscherm is duurder dan een uitvalscherm, maar wel voordeliger dan een terrasoverkapping of veranda. Een groot voordeel van een knikarmscherm is dat het makkelijk is op te bergen. Het bestaat namelijk alleen uit twee verschillende armen aan de zijkanten van het doek. Door de eenvoudige constructie is het ook makkelijk te bevestigen. Deze soort zonwering is door de draagbuis stevig, waardoor het zonnescherm niet zal opwaaien tijdens een windvlaag. Je moet het scherm echter wel oprollen tijdens regen en harde wind. Een ander nadeel van een knikarmscherm is dat het veel onderhoud vraagt.

Een terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is vergeleken met de andere zonwering een relatief dure investering.

Het heeft daarentegen wel vele voordelen. Ten eerste kan het de waarde van je woning flink verhogen. Hierdoor kan je de investering dus weer terugverdienen. Daarnaast is een terrasoverkapping meestal voordeliger dan een veranda. Andere voordelen van een terrasoverkapping zijn dat het onderhoudsvriendelijk is en het de uv-stralen van de zon tegenhoudt. Tenslotte kan je door een terrasoverkapping ook in de winter overdekt buiten zitten. Een nadeel van een terrasoverkapping is dat het veel ruimte inneemt. Overweeg je een terrasoverkapping aan te schaffen? Bekijk dan eens de website vankootentuinenbuitenleven.nl.

Naast deze soorten zonwering zijn er nog veel andere opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor rolluiken, zonnescherm, zonnezeil of schaduwdoek.