Hoe u een aantrekkelijke en diverse lichtstraat creëert

Hoe u een aantrekkelijke en diverse lichtstraat creëert

14 december 2022 Uit Door Admin

Ben jij toe aan wat meer daglicht in huis, dan kan dit op een aantal verschillende manieren. Bijvoorbeeld wanneer je een aanbouw of een serre, dan zijn er tal van mogelijkheden om dit te kunnen realiseren. Ondanks het feit dat je natuurlijk met licht tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden hebt, gaat er uiteraard niets boven natuurlijk licht. Vooral in een wat kleinere ruimte, zorgt het ervoor dat het geheel optisch een stuk groter oogt. Maar hoe zorg je er nu voor dat je extra licht in huis krijgt, zonder dat je hiervoor licht hoeft toe te voegen, maar alleen gebruikmaakt van natuurlijk licht. Om je een idee te geven hoe je dit doet, hebben we in dit artikel een aantal handige tips. Eén van de mogelijkheden, is door het creëren van een lichtstraat.

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is in principe niets meer dan een lange frame dat gemaakt is van of hout of metaal. Dit frame bestaat uit meerdere ramen en zorgt ervoor dat je er flink wat natuurlijk licht naar binnen kan komen. Wat je ziet, is dat deze dakconstructie, die hoofdzakelijk worden gebruikt op platte daken. Vooral worden gebruik bij een uitbouw van de woning. Wil je een lichtstraat goedkoop laten monteren, dan is het aan te raden te kijken of je deze kunt laten meefinancieren in bijvoorbeeld een financiering voor een uitbouw van de woning. Uiteraard zijn de kosten dan nog flink, maar hoef je ze niet in één keer uit eigen zak te betalen. Je zult zien dat deze paar euro per maand extra aan aflossing, het uiteindelijk meer dan waard is.

De voor- en nadelen van een lichtstraat

Wanneer je ervoor kiest een lichtstraat te laten plaatsen, dan brengt dit een hele hoop voordelen met zich mee. Echter is het ook goed om te weten, dat er naast voordelen, toch ook echt enkele nadelen kleven aan deze constructie. Om je een idee te geven welke voordelen het heeft, hebben we er eerst een paar voor je opgesomd en vervolgens ook enkele nadelen van deze constructie.

De voordelen van een lichtstraat

Kies je voor vlakke lichtkoepels of een lichtstraat, dan geeft dit direct een prachtig effect. Het ziet er niet alleen luxe uit, maar ook direct ontzettend sfeervol. Het is dus dan ook zeker een prachtige keuze voor de afwerking van bijvoorbeeld een aanbouw. Ook geeft het als voordeel dat het glas waarvan ze worden gemaakt, vaak van dusdanige kwaliteit zijn, dat ze niet alleen optisch ontzettend mooi zijn, maar ook direct een isolerende werking hebben. Vooral tijdens de koude wintermaanden kan je dit aanzienlijk schelen in de kosten voor gas.

De nadelen van een lichtstraat

Naast enkele voordelen, zijn er ook wat minder praktische kanten aan een lichtstraat. Wat je ziet, is dat het vaak alleen mogelijk is op een plat dak. Dus alleen wanneer je voornemens bent om een aanbouw of serre te laten plaatsen, dan kan het interessant zijn voor je. Als laatste nadeel, is dat de kosten vele malen hoger zijn, dan wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een lichtkoepel. Anderzijds krijg je daar tegenover natuurlijk wel een prachtig resultaat. Het is dus maar net hoe jij het ziet.