Meterkast aan vervanging toe?

Meterkast aan vervanging toe?

28 november 2022 Uit Door Admin

Je weet het misschien niet, maar er is een kans dat de meterkast in jouw woning al een tijdje aan vervanging toe is. Voor een leek is het natuurlijk lastig te beoordelen of de meterkast in jouw huis moet worden vervangen. Daarom is het een goed idee dit te vragen aan een specialist. Het is namelijk nogal van belang dat je een goede meterkast installatie hebt in je woning. 

In dit artikel zal ik ingaan op het vervangen van je meterkast.

Vervangen van de meterkast

Bij het meterkast vervangen is het van belang dat je kritisch beoordeelt of de groepenkast nog up-to-date is. Wanneer je in een oud huis woont is je groepenkast hoogstwaarschijnlijk ook verouderd. Daarnaast ben je sowieso verplicht de groepenkast te vervangen wanneer je huis bijvoorbeeld een nieuwe, moderne elektrische installatie krijgt. Hierbij ben je namelijk verplicht te allernieuwste normen toe te passen in je woning. Een moderne groepenkast hoort hier dus ook bij. Dus stap af van je oude meterkast en ga voor vernieuwing!

Stoppenkast verouderd

De stoppenkast, misschien op zichzelf al een verouderd begrip, kan ook aan vervanging toe zijn. Wanneer een stop erdoor is moet deze worden vervangen. Vaak wordt dan meteen voor een groepenkast gekozen, omdat deze modern zijn en van de nieuwste technieken zijn voorzien. Langzamerhand zijn de stoppenkasten in veel huishoudens in Nederland verdwenen en vervangen door groepenkasten. Wanneer je dus nog een stoppenkast hebt is de kans groot dat deze verouderd is en een vervanging op zijn plaats is.

Duur en prijs

Het vervangen van de meterkast door middel van het plaatsen van een nieuwe groepenkast zal voor een fase 1 groepenkast zo’n €350 tot €860 euro. Het is dus wel even een duur grapje, maar uiteindelijk zal je er veel baat van hebben. Het is niet verboden om zelf de groepenkast te vervangen, maar het is natuurlijk veiliger wanneer je dit laat doen door een specialist. De vervanging van een groepenkast is gelukkig zo gedaan, het duurt meestal tussen de 2,5 – 4 uur. Wanneer je de groepenkast wil laten uitbreiden, zal dit ongeveer 1 – 3 uur kosten.

Kortom, het vervangen van de meterkast is erg belangrijk. Wanneer je je huis wil moderniseren door middel van de nieuwste elektrische installatie, ben je verplicht om een nieuwe groepenkast aan te schaffen.Ook het vervangen van je stoppenkast is belangrijk. Stoppenkasten zijn eigenlijk een verouderd begrip en komen nog in weinig huishoudens voor. Het vervangen of uitbreiden van een groepenkast duurt niet lang. Wel is het aardig prijzig, maar vroeg of laat zul je het toch moeten doen!