Tips om effectief vanuit huis te werken 

Tips om effectief vanuit huis te werken 

18 december 2023 Uit Door Admin

Het is voor thuiswerkers niet altijd even gemakkelijk om geconcentreerd te blijven. Afleidingen liggen overal op de loer. Van familieleden die vragen komen stellen tot de ongevouwde was die je ligt aan te staren. De scheidingslijn tussen zakelijk en privé wordt zo dun dat dit soms gevaren kan opleveren. Het gevoel dat je eigenlijk alles maar half doet en nooit de hoogste productiviteit weet te bereiken. 

Gelukkig zijn er ook manieren om dit te voorkomen. Het is verstandig om hier extra aandacht aan te schenken. Zeker nu (gedeeltelijk) thuiswerken bij veel bedrijven de norm wordt. Want echt, effectief thuiswerken is mogelijk. Maar dan moet je wel met een aantal dingen rekening houden. In dit artikel delen we enkele tips die hierbij kunnen helpen. 

Investeer in een fijne werkplek 

Ten eerste is het belangrijk om in een fijne werkplek te investeren. Laat je hierbij inspireren door de ergonomische kantoormeubelen van https://www.havic-kantoormeubelen.nl/. Ergonomie is immers niet alleen op kantoor van belang, maar ook zeker thuis. Je wilt geen lichamelijke ongemakken ervaren tijdens het werk. Als jij vanwege je werkplek niet comfortabel kunt zitten, dan zal dit ten koste gaan van het werk dat je kunt doen en op de lange termijn zelfs fysieke klachten kunnen veroorzaken. 

Bij het creëren van een fijne werkplek moet niet alleen aan de inrichting worden gedacht, maar ook aan de ruimte zelf. Het moet een plek zijn waar je ongestoord kunt werken en waar jij geen last hebt van andere gezinsleden en zij ook niet van jou. Het is dan ook belangrijk dat de ruimte gesloten kan worden. In de meest ideale situatie staat er misschien nog een kamer vrij in huis die je als kantoortje in kan richten. 

Is er geen ruimte meer beschikbaar? Dan kun je deze ook in de tuin maken of een schuur of garage innemen. Is dit ook niet mogelijk? Kies er dan voor om een werkplek in een al bestaande ruimte te creëren. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer. Er moet in elk geval voldoende ruimte zijn voor een goed bureau en je moet de ruimte kunnen afsluiten. Zo ervaar je zo min mogelijk overlast van de rest van het gezin. 

Maak to-do-lijstjes 

Als je op kantoor bent, is het gemakkelijker om op een rijtje te krijgen wat je taken voor die dag zijn. Thuis ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Bovendien kan er ook niet zo gemakkelijk om advies worden gevraagd. Daardoor merk je dat soms de belangrijkste deadlines vergeten worden of blijven liggen en je aan het einde van de dag niet hebt gedaan wat je eigenlijk had moeten doen. Herken je dit? 

Dan wordt het tijd om to-do-lijstjes te gaan gebruiken. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar het is wel de perfecte manier om minder snel dingen te vergeten. Bovendien geeft het meer structuur aan de dag. Je weet wat er gedaan moet worden en hoeveel tijd je hiervoor hebt. Hierdoor werk je veel effectiever en krijg je ook de belangrijkste dingen gedaan. Het kost daarnaast maar weinig tijd om elke dag een to-do-lijst op te stellen. Trek hier ongeveer een kwartier tot een half uur per dag voor uit. Dat levert je uiteindelijk alleen maar tijdswinst op.